My web image @ 16-bit is blech!

Comments and discussions about Adobe Photoshop
GillyH
Plugin Power User
Plugin Power User
Posts: 6
Joined: Sun May 15, 2005 7:19 am
Contact:

My web image @ 16-bit is blech!

Postby GillyH » Sun May 15, 2005 8:01 am

Hi,

Brand new Dell WinXp pc
Dell 17" CRT monitor (15.9 v.i.s.0.28 dot pitch)
30-day trial of Photoshop CS2

I've taken a manip image I made @ 439 px x 337 px

http://www.jetclover.com/deltajc2.jpg

and incrementally resized it in increments of 10% upto 613 px x 471px for (I hoped) the centre of a wallpaper. Then I've used an action called De-colour by Lil Flame (duplicate current layer, duplicate current layer, grain, gaussian blur, set current layer, desaturate, merge layers, brightness/contrast, flatten image).

http://www.jetclover.com/deltajc2sunday2.jpg

All looks as okay as I think it can be in Photoshop CS2. I save the file as a *.jpg and upload it to my webspace to check it. It looks okay at a screen res of 1024 x 768 and 800 x 600 and in a colour quality Highest (32 bit) in my display properties. But if I look at it at the same res(es) in a colour quality Medium (16 bit) it gets wavy, patchy lines of distorted colour on it and looks blech!

Thinking it was the De-colour action, I tried uploading a version where the action hadn't been applied, and I get the same thing.

So, any ideas? Granted, the pic quality is poor to begin with but is there an action or a filter that will help it look okay at 16-bit?

Cheers,

Gilly
:)

mehdi
Plugin Expert
Plugin Expert
Posts: 21
Joined: Thu Apr 07, 2005 1:14 pm

Postby mehdi » Sun May 15, 2005 12:56 pm

it's normal to see problems with 16 bits modes ...
you'll see problem with any picture that contains smooth gradients.
16 bits modes is a poor mode. The only reason to use this mode is if you have a very slow PC (pentium II with a crappy graphic card) .
All problems disappears wit 24bits and 32 bits modes.
Notice: 24 bits is the slowest mode, 32 bit the fastest.
Some people believes that 16bits is faster than 32bits , that's not true.
You may not use 32bits if your graphic card doesn't support this mode (crappy graphic card, again)

GillyH
Plugin Power User
Plugin Power User
Posts: 6
Joined: Sun May 15, 2005 7:19 am
Contact:

Postby GillyH » Mon May 16, 2005 8:27 am

Thanks, Mehdi. I thought it might be one of those things I just have to live with, but I hoped someone had made a filter or something to help. Oh, well. Back to the drawing board :)

Gilly

HaraldHeim
Plugin Guru
Plugin Guru
Posts: 3324
Joined: Fri Mar 08, 2002 1:00 am
Location: The Plugin Site
Contact:

Postby HaraldHeim » Mon May 16, 2005 1:56 pm

If you convert a 24bit image to a 16bit image, you need to apply some dithering to hide the decrease in quality. The free 5_6_5 plugin does that. You can get it from http://www.telegraphics.com.au/sw/

GillyH
Plugin Power User
Plugin Power User
Posts: 6
Joined: Sun May 15, 2005 7:19 am
Contact:

Postby GillyH » Mon May 16, 2005 3:55 pm

^^Thanks very much, Harald. That plugin really helped! :D

Gilly


Return to “Photoshop”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests